• Сертификат ISO 27001: 2005
  • Сертификат ISO 9001: 2008
România România

Статии

SAP все още чувства BOBJ ефектите

04/12/2008

SAP AG декларира по-ниски от очакваните приходи и печалби през третото тримесечие на 2008 година, което се дължи на икономическия спад и на разходите си по придобиване на Business Objects (BOBJ).

Компанията отбеляза скромен разтеж в Азия, Америка и Европа. Финансовата криза, която се разрастна в края на третото тримесечие, засегна бизнеса на SAP във всички региони, където се отчете рязък спад на бизнес дейността. Още повече, желанието за по-мащабно разрастване, в сравнение с предишната стратегия за по- ограничен растеж, е възможно допълнително да възпрепядства представянето на компанията на борсата в близко бъдеще.

Акциите на SAP продължават да бъдат оценявани като Hold, въпреки че вярваме, че компанията е достатъчно гъвкава, за да премине през този спад, но в момента акциите съвпадат с текущите оценки на компанията. Пазарната цена е фиксирана на $35.75, на база на продажбите на компанията- 16.32x, 2008 EPADS над $2.19 през следващите шест месеца.

Ако SAP продължи да се развива съссъщата стратегия за разрастване, неговите P/E могат да се доближат до тези на Microsoft Corporation (MSFT) или Oracle Corporation (ORCL), въпреки че на база цена/предажби SAP е оценявана на по-ниско от тези компании. Но докато SAP AG не покаже, че може да интегрира успешно придобиването на BOBJ, нейните акции ще продължат да бъдат под натиск.

Искате да научите повече ? Пишете ни на sales@asap.bg или се обадете на телефон: 02/44751 15