• Сертификат ISO 27001: 2005
  • Сертификат ISO 9001: 2008
România România

Статии

3 стъпки, които ще Ви помогнат да се подготвите за един ERP триатлон

28/11/2008

Ние работим с много компании, на които или им предстои да започнат, или са по средата на своите ERP имплементации. В ранния стадии от процеса на избиране на софтуер, тези компании обикновено са изпълнени с оптимизъм относно възможностите, които ще им осигури една нова ERP система. Подобрените бизнес процеси, по-тясната интеграция с клиентите и по-бързото изпълнение на поръчки са само някои от нещата, които те очакват да получат от новите си ERP системи.

Нещо обаче се променя в момента, в който чуят стартовия сигнал и започнат действителната ERP имплементация. Хората имат склонност да преминават от наивен оптимизъм в състояния на страх, паника и безпомощност веднъж, щом състезанието е започнало. Вместо да насочат имплементационните действия към максимално постигане на предимствата от ERP, екипите по проекта се стремят просто да не се провалят. Те са много по-загрижени от това дали проектът ще бъде осъществен на време и в рамките на планирания бюджет без да причинява прекалено много загуби за бизснеса. Забравя се за всички останали бизнес ползи от ERP, които са посочени при селекцията на софтуер.
Тази промяна в приоритетите може да се дължи на три неща. Първо, много компании не осъзнават усложненията, до които една нова система може да доведе. По време на продажбения цикъл при селекцията на софтуер софтуерните вендори ще се опитат да Ви убедят, че имплементацията е бърз и лесен процес. От една страна те са прави: технологиите наистина са лесни. Приспособяването на бизнеса към промените обаче е съвсем друга история, което е и причината за огромното значение на мениджмънта на организационната програма за имплементационния процес.

На второ място, по-голямата част от съвременния ERP софтуер е толкова гъвкав, че създава прекалено много различни опции за компаниите. Въпросът не е дали новият софтуер ще внесе промени в бизнеса, а как ще стане това. Ако една система има три основни опции за изпълнение на поръчка в склада, коя от тези опции ще имплементирате Вие? Решения като тези, които лесно могат да нарастнат до стотици в една имплементация, могат да отнемат много време, да причинят закъснения и да отчаят началниците по проектите. Затова не е необяснимо защо те започват да забравят за бизнес ползите и вместо това просто се стремят да завършат проекта.

В такъв случай какво могат да направят компаниите? Първо, спомнете си, че ERP е нещо като триатлон: той започва със селекция на софтуер, продължава с имплементация и след това завършва с реализация на ползите. Финалната линия не е след втория етап на състезанието (както компаниите може би са склонни да мислят), а продължава до трети етап на подобрение и реализация на ползите.
Второ, не забравяйте да проследявате бизнес ползите преди, по време на и след имплементацията. Разбираемо е, че една имплементация има много променящи се части и изисква много работа, но една от най-големите грешки, които някой може да направи, е да пренебрегне бизнес ползите. Това не само помага при вземането на решения относно дизайна и при рационализирането на изискванията за индивидуални настройки, но също така гарантира, че тези ползи ще бъдат гарантирани, след като процесът е завършен.

Трето, и може би най-важно е, че е от голямо значение да знаете, че това, за което се подготвяте, е триатлон, не полумаратон или някакъв друг лесен спорт. Имплементацията може би ще отнеме по-дълго, ще струва повече и ще бъде по-сложна, отколкото очаквате. Това обаче не е основателна причина да се отпускате преди финала. Ще бъде необходимо да завършите състезанието и да го завършите силни, ако искате след ERP да бъдете по-добре, отколкото сте били преди. Начинът, по който можете да избегнете този проблем, е като внимателно и реалистично подготвите план за имплементация на ERP скоро след като сте завършили процесът на оценяване и селекция на ERP софтуер.

Искате да научите повече ? Пишете ни на sales@asap.bg или се обадете на телефон: 02/44751 15