• Сертификат ISO 27001: 2005
  • Сертификат ISO 9001: 2008
România România

Статии

Оracle и SAP нетипично обявяват спор в последната минута

21/07/2011

Съдията,който разглеждал делото на Oracle срещу SAP за корпоративни кражби, ще уважи сега и иска на SAP за повторно разглеждане, след като компаниите обявиха, че е малко вероятно да се постигне уреждане на посредничеството в спора им.

Миналата година съдебните заседатели присъдиха на SAP да заплати 1,3 милиарда щатски долара на Oracle за нанесени щети, след като дъщерното дружество на SAP TomorrowNow било заловено да изтегля нелегално материали и софтуер от сайта на Oracle.

Адвокатите на двете страни се върнаха обратно в съда в сряда, за да обсъдят иска на SAP за повторно разглеждане на делото и намаляване на щетите. SAP обяви, че нанесените щети не били пропорционални на доказателствата и били "съдебна грешка".

"Ще ми отнеме известно време, за да определя какво точно да направя", каза съдия Филис Хамилтън на адвокатите, след два часа обсъждане в Щатския Районен Съд в Оукланд, Калифорния. В същото време, тя попита дали двете страни могат да определят различията със съдебно назначен посредник.

"Моето лично усещане е, че не е привилно да пораждаш спор по един или друг начин, при липсата на доказателства ", заяви Грегъри Ланиър, адвокат на SAP.

Джефри Хауърд, представляващ Oracle, каза, че не е имало дискусии между дружествата, след присъдата през ноември миналата година. "Не мисля, че някой от нас е все още оптимистично настроен за това", каза той.

На неотдавнашна среща на акционерите Хауърд съобщи, че вероятността от обезпечаване е засегната от коментарите, направени от Бил Макдермът, главен изпълнителен директор на SAP и съосновател на Hasson Plattner.

В съдебен процес, SAP прие отговорността за действията на TomorrowNow, а съдебните заседатели трябваше само да уточнят размера на щетите.

"Г-н Макдермът и г-н Платнер се изправиха на чело на акционерите на SAP и отрекоха всякаква отговорност, като заявиха, че това било просто тактика, която използвали по съвет на адвокатите", каза Хауърд. "Има неща, които ще усложнят всяка дискусия, която предстои."

Ланиър съобщи, че е присъствал на срещата на SAP акционерите и "това не е, казаното от тях."

Съдия Хамилтън каза, че страните ще бъдат уведомени, ако се планира назначаването на посредник.

Присъдата на съдебните заседаели срещу SAP се основава на така нареченият "хипотетичен лиценз", или сумата, която SAP би платил, ако е лицензирал откраднатия от Oracle софтуер законно. Голяма част от спора в сряда бе относно това дали методът е правилен.

Ланиър, казва, че „хипотетичен лиценз" се прилага само когато двете страни доброволно са започнали преговори. В този случай, казва той, екип на Oracle дал показания, че едва ли някога ще са склонни да обмислят лицензирането на софтуера на SAP.

SAP казва, че вместо това щетите би трябвало да бъдат уточнени на база на ползите, които Oracle e пропуснал поради кражбата и придобитите от SAP печлаби.

Хауърд отхвърли този аргумента. Много съдилища са постановили, че един „хипотетичен лиценз" зависи от готовността на двете страни да преговарят, каза той.

SAP казва още и, че щетите пристигнали при тях, като "спекулации". Критикуват и заключителната пледоария на Oracle, направена от Дейвид Боаиес, който казал на съдебните заседатели,че щетите тябвало да бъдат оценени между $ 1,6 милиарда и $ 3 млрд. евро.

"Това е доста широк обхват," каза Ланиър. "Нека кажем на съдебните заседатели, че някъде там е възможно да има спекулации."

"Това просто не е вярно", заяви Хауърд. "В случай след случай, експертите разширяват диапазона на съдебните заседатели. Oracle или който и да е друг ищец, дори не е длъжен да се изчислява сума, просто, за да предостави на съдебните заседатели данни, необходими за достигнето до присъда."

На съдия Хамилтън може да и отнеме дни или седмици, преди да се произнесе по иска за нов процес и намаляване на щетите. SAP съобщи, че възнамерява да обжалва случая, в зависимост от резултата.

Искате да научите повече ? Пишете ни на sales@asap.bg или се обадете на телефон: 02/44751 15