• Сертификат ISO 27001: 2005
  • Сертификат ISO 9001: 2008
România România

Статии

Печалбите на SAP за четвъртото тримесечие спадат с 36% заради глоба от Oracle

28/01/2011

Нетната печалба базирана на международни стандарти за финансово отчитане е 437 милиона евро (598 млн. долара), след като година по - рано е била 682 млн. евро, съобщи в изявление днес германската компания Waldorf.

През 2007г. Oracle осъди SAP, че вече несъществуващата еденица за поддръжка Tomorrow Now е направила стотици хиляди нелегални изтегляния и няколко хиляди копия на софтуер на Oracle, за да избегне таксите за лиценз и да открадне клиенти. SAP обяви, че тази година глобата за нарушение от 1, 3 милиарда долара, ще окаже „значително отрицателно въздействие" върху приходите през ноември.

Днес SAP съобщи, че разпоредбите за обезщетението имат отрицателен ефект от 586 милиона евро върху печалбите за четвъртото тримесечие.

„ SAP смята, че присъдената от съдебните заседатели сума в спора Oracle - SAP / Tomorrow Now, е несъобразена и погрешна", обяви днес компанията. „След последното решение на съда, SAP възнамерява в следващите седмици да подаде иск за намаляване на глобата или за насрочване на нов процес."

Обезщетение

Немската компания, която предоставя софтуер за системата за качване на Apple Inc, iTunes, a също се използва от компаниите и за изплащане на заплати, е заделила 160 милиарда долара за нанесени щети през третото тримесечие. През декември съдът постанови още, че SAP трябва да изплаща и лихва и за град Редууд, Oracle Калифорния.

SAP бе предвидила лихвени плащания към Oracle в рамките на 16, 5 млн. щатски долара. Oracle oбаче настояват за лихва в размер на 211,7 милиона долара.

По - рано този месец SAP заяви, че приходите от продажбите на софтуерни лицензи са нарастнали с рекордните 35% за четвъртото тримесечие, подобрявайки собствените си цели бе възобновено инвестирането в софтуерни ъпгрейди в публичния и бизнес сектор. През декември Oracle заяви, че продажбите от новия лиценз ще скочат от 10% до 20% през тримесечието, което приключва февруари.

„Високите ни резултати и перспективите ни за 2011г. показват увереността на SAP, че ще постигне двуцифрен ръст на печалбите и ще продължи напред." каза в изявление Вернер Бранд, главен финансов директор.

Прогноза за 2011г.

За 2011г., SAP предвижда различните от IFRS софтуери и свързаните с тях услуги да увеличат продажбитес между 10% и 14% в постоянната за миналата година валута от 9, 89 млрд. евро. Също така се предвиждат различни от IFRS оперативни печалби в диапазона от 4, 65 млрд. до постигнатите за миналата година 4 милиарда евро. Това ще доведе до повишаване на печалбата от 0,5 до 1,0 процентни пункта.

SAP и Oracle се разширяват в нови бизнес насоки с цел да предпазят дяловете си на пазара, като Oracle изразходва повече от 42 млрд. щатски долара за придобивки в сравнение с началото през 2005г. Компанията казва, че увеличаването на продажбите е показател, че стратегията за предоставянето на нови продукти и услуги работи.

Искате да научите повече ? Пишете ни на sales@asap.bg или се обадете на телефон: 02/44751 15