Какво да направите, ако Вашият хард диск изгори?

Какво да направите, ако Вашият хард диск изгори?

24/06/16


Особено важно е за всяка една компания да не губи данни от служебните си устройства. Било то информация за клиенти, контакти, документи, презентации или архиви. Това е често срещан проблем в малките организации, които не разполагат със собствени ИТ специалисти.

 

Какво представлява твърдият диск?

Твърдият диск на компютър или лаптоп е механична машина, която се състои от движещи се елементи. Всеки твърд диск на пазара има най-малко една дискова плоча (диск) или повече, като всяка плоча е покрита с магнитен слой, където информацията се записва и чете от магнитна глава. Данните се записват върху концентрични окръжности, които се наричат „пътечки“ (писти). Когато Вашия твърд диск работи правилно, единият мотор върти плочите, а другият задвижва магнитната глава. Главата в действителност не влиза в контакт с диска, вместо това, тя стои върху въздушна възглавница над диска. В случай че магнитната глава влезе във физически контакт с хард диска се получава срив. На местата където главата се е допряла до диска, за съжаление, каквато и информация да е била запаметена там се губи. Така че, ако вашият твърд диск се срине, какво можете да направите, за да го оправите?

Бъдете подготвени

Преди Вашият твърд диск да изгори, Вие трябва да сте сигурни, че сте подготвени за това.  Допълнителните външни дискове са хубаво нещо, което да имате в случай, че нещо се случи с Вашия твърд диск. Направете архивно копие на всичките си важни файлове като снимки, видео, документи и всичко друго, което просто не можете да си позволите да загубите. Така, ако вашият твърд диск се срине, можете да бъдете спокойни, знаейки, че всички по-важни данни за Вас се съхраняват върху нещо, което да можете бързо да прехвърлите на новия Ви  диск, благодарение на Вашата добра практика за архивиране на данните! Само не забравяйте да правите редовни обновления на архивните Ви копия, за да се предпазите от възможността да загубите част от информацията.

Обмислете покупката на Solid State Drive (SSD)

Solid State Drives (SSDs) бавно се заместват стандартните твърди дискове в компютрите. SSD дискове функционират подобно на твърди дискове. SSD дисковете използват помежду си чипове с флаш памет за запазване на данните, те са много по-бързи и тихи от класическите дискове. Компютрите със SSD се стартират за секунди, отварят много по-бързо всички инсталирани програми и цялостно подобряват производителността на устройството. Затова те са много по-надеждни за съхраняване на информация.

Доверете се на някого

За да бъдете напълно сигурни за Вашата информация, обмислете наемането на ИТ специалист или специализирана компания за компютърна поддръжка. Обикновено това е услуга, която по-голяма част от малкия и среден бизнес избира да пренасочи към външна компания с цел по-качествена услуга и оптимизиране на разходите. Така няма да се притеснявате кога за последно сте направили архивно копие на Вашите данни и ще знаете, че винаги вашите данни са в сигурни ръце.

Заключение

Твърдият диск е един от най-важните елементи от всеки един компютър или лаптоп. Той съдържа много информация, която е важна за Вас и Вашата организация. В личен план на много нас ни се е случвало да изпитаме чувството да загубим данните от компютъра си, заради изгорял твърд диск. За жалост, ако това се случи в офиса, последствията могат да бъдат много по-пагубни. Затова е от съществено значение да направите всичко възможно да съхраните Вашите данни.

 

Нова услуга на Microsoft ще ни защитава от патентни тролове в облака
28/02/17

Бързите темпове на развитие на облачните технологии постоянно създават нови възможности и представи, които позволяват на бизнеса да трансформира начина, по който доставя продукти и услуги. 

Научете повече
Нова интеграция между Skype for Business и 3CX
23/01/17

В началото на новата година 3CX и Microsoft зарадваха съвместните си клиенти с нова интеграция между Skype for Business и телефонната система 3CX...

Научете повече
Ускорете Вашия бизнес с FUJITSU PRIMEFLEX за SAP
05/10/16

Динамиката и необходимостта от непрекъсваемост на бизнес процесите изисква платформени решения...

Научете повече