ASAP разработи първото в Европа мобилно приложение за информирано пътуване с чатбот, „Пътувай информирано“

ASAP разработи първото в Европа мобилно приложение за информирано пътуване с чатбот, „Пътувай информирано“

05/12/23


София, България, 05 декември 2023 г.

Водещата IT компания ASAP разработи първото в Европа мобилно приложение за информирано пътуване с чатбот - „Пътувай информирано “. Приложението е съвместимо със системите на "Android“ и "iOS“ и поднася достъпна и безплатна информация за всички потребители.

„Пътувай информирано“ предоставя иновативен и лесен начин за гражданите да предават съобщения за кризисни ситуации, използвайки своята локация. Приложението осигурява на потребителите важна и актуална информация само с няколко клика, помагайки им да останат информирани за текущите събития и опасности в тяхната околност. SOS-бутонът позволява всеки български гражданин, изпаднал в бедствена ситуация в чужбина, да бъде бързо локализиран и да му бъде оказано съдействие своевременно.

Мобилното приложение "Пътувай информирано“ е проект на дирекция "Ситуационен център“ в Министерство на външните работи, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. То ще подпомогне българските граждани, пътуващи в чужбина, да бъдат по-добре информирани и да пътуват уверено до всяка една точка на света. Мобилното приложение предоставя възможност и за бърза връзка със служителите на Ситуационния център в МВнР и до задграничните представителства на Република България по света.

„Надяваме се, че с разработването на приложението „Пътувай информирано“, ще осигурим по-голямо спокойствие на българите, по време на техните пътувания извън граница, както и бърз и лесен достъп до важна информация.“, каза управителят на ASAP, г-н Петър Зюмбилев.

За ASAP

ASAP стартира своята дейност през 2007 година и към момента е една от водещите IT компании, ориентирани към бизнес решения. Компанията оперира на територията на България и Румъния, предлагайки широк спектър от услуги – разработване на софтуерни продукти, поддръжка на компютърни системи, изграждане на VPN мрежи, системни интеграции, поддръжка на видеорадарни системи, видеонаблюдение и много други. Сред партньорите на ASAP се нареждат водещи световни корпорации, сред които са SAP, Microsoft, Acer, Dell и Ciscо.

За Министерство на външните работи

Министерството на външните работи ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика на Република България в отношенията й с други държави, като осигурява поддържането и развитието на външнополитическия диалог, политиката на сигурност и двустранното, регионалното и многостранното сътрудничеството. Осъществява общата координация в областта на външната политика и международната дейност на Република България.