Промяна в градския пейзаж: ThyssenKrupp Elevator и възможностите за по-висока ефективност на сградите

Промяна в градския пейзаж: ThyssenKrupp Elevator и възможностите за по-висока ефективност на сградите

10/11/15


Замисляли ли сте се какво ще се случи, когато градското население започне да расте по-бързо, отколкото се развиват технологиите, от които то зависи. С днешната си статия, бихме искали да Ви запознаем с решението, станало резултат от съвместната дейност на Microsoft и ThyssenKrupp Elevator.

Факти за развитието на съвременните градове:

  • Очаква се градското население на света да нарасне с 3 милиарда през следващите 30 години, така броят на жителите на градовете ще нарасне до 7 милиарда – почти толкова, колкото е цялото население на Земята днес.
  • Най-големият растеж ще се наблюдава в Индия, Китай и Нигерия, където около 1 милиард души ще напуснат селските райони, за да се заселят в градовете.
  • Градското население във вече пренаселените градове на Западното полукълбо също ще продължава да расте.
  • Мегаполисите, с население над 10 милиона, ще нараснат от 28 през 2014 г. до 41 до 2030 г.
  • Един милиард души използват 12 милиона асансьора всеки ден, което превръща превоза с асансьори в най-разпространеното средство за придвижване.

Бързото разрастване на градовете води до предизвикателства като това да се направи всичко възможно, за да могат градовете,  сградите и бизнеса да продължат да функционират нормално. Именно това е и основната цел на ThyssenKrupp Elevator (TKE). Благодарение на проактивните услуги и решения за асансьори и сгради, които разработват, те имат решение – MAX. MAX разширява съществуващите възможности за дистанционно наблюдение, за да намали на половина времето за отстраняване на повреди на съществуващите асансьори.

Асансьорната индустрия е вече на почти 150 години, а ThyssenKrupp съществува от едва 40 години, но за това време успя да се прочуе с разработката на TWIN асансьори и технологии за работа на асансьори без въже. С развитието на облачните технологии и Internet of Things (IoT), компанията разширява възможностите за трансформация на индустрията, която до момента е претърпяла съвсем малко промени от времето на Индустриалната революция.

 „Градовете се разрастват с космическа скорост и бавното развитите на асансьорната индустрия се превръща в пречка за модерното разработване на сгради. Когато екипът ни започна да изучава най-добрите практики в индустрии, в които технологиите се развиват бързо, като например в авиацията, ние се запитахме „как можем да приложим този подход към асансьорната индустрия““, казва Андреас Шеркенбег, Главен изпълнителен директор на ThyssenKrupp Elevator.

ThyssenKrupp има задълбочена експертиза в областта на механиката и инженерството, поради това имат възможност да развият асансьорната индустрия, но за да стане това реалност, те се нуждаят от мощни технологични решения, благодарение на които да могат да анализират голямо количество данни в реално време от милиони асансьори в целия свят. След като Шеркенбег се среща с главния изпълнителен директор на Microsoft – Стив Балмър на конференция, те бързо се сработват. ThyssenKrupp скоро срещат експертите на Microsoft в областта на данните и софтуерното инженерство, за да установят как могат да използват силата на Microsoft Azure Internet of Things (IoT) технологиите и да ги приложат за подобряването на поддръжката на асансьорите, така че тя да стане по-ефективна.

 „Microsoft показаха, че наистина разбират нашия бизнес и това, което се опитваме да постигнем“, казва Фабио Спеджиорин, изпълнителен вицепрезидент на ThyssenKrupp Elevator. „С  технологията Azure IoT, ние получихме продукт, който е достатъчно добър, за да покрие нашите нужди, въпреки големия мащаб на дейността ни, която се развива в над 150 страни и продължава да се разраства. IoT технологиите също така ни предоставят решение, което ни дава пълен контрол върху данните, които събираме от милиони сензори на асансьори всеки ден.  Можем да ги модифицираме така, че те да отговарят на нашите нужди, а не обратното“.

Концептуалната рамка за MAX се появява благодарение на съвместната дейност на специалистите по поддръжка на асансьори на ThyssenKrupp Elevator и софтуерните инженери на Microsoft, които са потопени във възможностите на облачната платформа Microsoft Azure. ThyssenKrupp интегрира експертизата на Microsoft в областта на облачните технологии, включително наблюдение в реално време и анализ на данни, със своите собствени висококачествени услуги по производство и поддръжка на асансьори. Резултатът от тези усилия е MAX: мощно решение , което дава на TKE безпрецедентни възможности за осигуряване на прогноза в реално време за бъдещите ремонти, които ще трябва да се правят, показва компонентите, които ще трябва да бъдат заменени и по този начин осигурява възможности за проактивна поддръжка.

Съвместната дейност с TKE предоставя и на Microsoft много нови възможности – „Имахме възможност да се срещаме с екипа на ThyssenKrupp и да приложим наученото от тях към последните ни пре-конфигурации на IoT решенията, Microsoft Azure IoT Suite, което позволява на компаниите да започнат да използват IoT бързо. Нямаме търпение да видим какво TKE може да направи с Azure IoT Suite, когато започнат да използват MAX в цяла Северна Америка и Европа“, казва Барб Едсън, главен мениджър, Marketing, Cloud and Enterprise.

Подобряването на асансьорната поддръжка е нещо много по-голямо от намаляването на времето за поправка на асансьори и намаляване на времето, в което служителите пътуват от и до своите офиси. ThyssenKrupp вижда MAX като основното парче в едни много по-голям пъзел, а именно: определянето на това как ще изглеждат градовете на бъдещето, където ще живее 70% от населението до 2050 г.

С развитието на градовете ефективността и мобилността ще стават все по-важни. Сградите в момента са най-големият енергиен консуматор, нивата на консумация достигат 40% от световното потребление на енергия. Поради тази причина, възможността да се намали консумацията на енергия от асансьорите с до 10% се превръща във възможност за спестяване на средства и енергия.

Изчислено е, че служителите в офисите прекарват общо около 16,6 години всяка година, изчаквайки асансьор. С MAX и задвижването на целия му потенциал, TKE очакват тази цифра да се намали наполовина, повишавайки значително ефективността, а в същото време на хората ще се спести голямо количество стрес.

В крайна сметка всичко това се прави, за да се повиши мобилността в сградите, така че хората по целия свят да могат да достигнат там, където желаят възможно най-бързо и възможно най-безопасно.“, заключи Шеркенбег.

С MAX ThyssenKrupp показва на света  как облакът и IoT могат да помогнат за събирането на нови идеи за традиционните индустрии, като така те ще се модернизират за градската среда по начини, които ще променят градовете, компаниите и възможностите за правене на бизнес.

Нова услуга на Microsoft ще ни защитава от патентни тролове в облака
28/02/17

Бързите темпове на развитие на облачните технологии постоянно създават нови възможности и представи, които позволяват на бизнеса да трансформира начина, по който доставя продукти и услуги. 

Научете повече
Нова интеграция между Skype for Business и 3CX
23/01/17

В началото на новата година 3CX и Microsoft зарадваха съвместните си клиенти с нова интеграция между Skype for Business и телефонната система 3CX...

Научете повече
Ускорете Вашия бизнес с FUJITSU PRIMEFLEX за SAP
05/10/16

Динамиката и необходимостта от непрекъсваемост на бизнес процесите изисква платформени решения...

Научете повече